Hoi Jeon Hapkido

Korealainen kamppailulaji Hoi Jeon Hapkido on realistinen itsepuolustuslaji, joka perustuu pyörivään liikkeeseen ja vastustajan voiman hyväksikäyttöön. Lajin on kehittänyt pääosin Hapkidon pohjalta korealainen mestari Myung Jae Ok.

Hoi Jeon Hapkido tunnetaan myös nimellä Hoi Jeon Moo Sool tai Hoijeonmoosool ja lyhennetään usein muotoon HJMS. Itse asiassa lajin nimi oli alun perin varsinainen sanahirviö Hoi Jeon Moo Sool Hapkido. Harrastajien keskuudessa käytetään tuttavallista lempinimeä Hojis.

Laji tarjoaa harrastajalleen alati kehittyvän itsepuolustuslajin, jossa teknisen kehittymisen lisäksi kehittyy myös fyysinen kunto, sillä harjoitteluun kuuluu myös tehokas alkulämmittely sekä lihaskuntoliikkeet. Lihaskuntoliikkeitä tehdään aina suhteessa harjoittelijan tasoon ja niitä pyritään lisäämään kunnon kehittyessä koko harjoittelun ajan. Laji sopiikin mainiosti kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Harrastus aloitetaan noin kolme kuukautta kestävällä peruskurssilla, jonka jälkeen suoritetaan vyökokeessa keltainen vyö. Harjoitukset muuttuvat haastavammiksi taitotason kehittyessä ja tarjoavat näin aina uutta oppimista ja jo aiemmin harjoiteltujen asioiden uudelleen oivaltamista.

Luonnollinen ympyräliike

Lajin nimi tarkoittaa ympyräliikettä hyödyntävää taistelutaitoa. Hoi Jeon Hapkidossa ajatellaan, että kiertävällä suoritustavalla pystytään tekemään tehokas ja luonnollinen tekniikka.

Kantavana ajatuksena on ympyräliikkeestä tuotetun liike-energian hyväksikäyttö. Vastustajan voiman hyväksikäyttäminen ja liikkeen rentous ovat myös tärkeitä periaatteita, joilla tehostetaan tekniikan toimivuutta. Ympyräperiaate merkitsee myös jatkuvuutta – liikettä, joka ei pysähdy ennen kuin vastustaja on tehty vaarattomaksi.

Monipuolisia tekniikoita

Hoi Jeon Hapkidoon kuuluu aseettomia tekniikoita kuten lyönnit, potkut, torjunnat, heitot ja nivellukot. Aseellisista tekniikoista mukana on pitkä ja lyhyt keppi sekä miekka. Lajin erityispiirteenä on lukko-ottelu, jonka tarkoitus on kehittää lähietäisyyden pystykamppailutaitoja. Lukko-ottelussa käytetään nivellukkoja, heittoja, kuristuksia ja erilaisia kaatotekniikoita.

Lajiin kuuluu myös ottelumuoto, jossa lukko-ottelutekniikoiden lisäksi käytetään lyöntejä ja potkuja sekä keppiottelu, jossa käytetään pehmustettua keppiä.

Ilmoittaudu mukaan!

Hoi Jeon Hapkido Suomessa

Suomessa Hoi Jeon Hapkidon harrastajat kuuluvat Oriental Moo Do -liittoon, jonka alaisuuteen kuuluvat myös Han Moo Do ja Jang Su. Kansallisella tasolla kilpailuja järjestetään vuosittain.

Lajin pääopettaja Suomessa on In-Seon Hwang (7. dan), joka on myös lajin moninkertainen maailmanmestari.

In-Seon Hwang

Myung Jae Ok

Lajin perustaja Myung Jae Ok syntyi Koreassa vuonna 1938. Taistelutaidon pariin hän hakeutui jo nuorena. Merkittävin hänen varhaisista harrastuksistaan oli Kong Soo Do eli korealainen karate, jossa hän saavuttikin 5. dan mustan vyön 60-luvun puolivälissä.

Edesmennyt hapkidomestari Myung Jae Nam oli hänen kaksoisveljensä. Myung Jae Nam tunnetaan Hankidon ja Hankumdon kehittäjänä.

Alun perin Jae Ok oli mukana veljensä Hapkidoa opettavassa organisaatiossa, mutta jätti sen vuonna 1984 ja keskittyi oman lajinsa kehittämiseen. Mukana seurasi osa hänen opettamistaan hapkidoseuroista, mikä osaltaan nopeutti lajin leviämistä maailmalle.

Myung Jae Ok
Hoi Jeon Moo Sool